De hond als accessoire


Wie kent ze niet, Lassie, de Labrador wc-papier hond, 1001 Dalmatiërs het accessoire van Paris Hilton, Tinkerbel. Stuk voor stuk honden die een rage veroorzaakten

Cijfers heb ik niet maar ga er maar vanuit dat in de hoogtij dagen van de serie Lassie de Collies niet aan te slepen waren. Wel herinner ik mij de rage na het verschijnen van de film 1001 Dalmatiërs. Plotseling struikelde je op straat over de ‘rijst met krenten honden’ terwijl dit ras voor de film vooral bekend was bij een selecte groep liefhebbers. Schattig hoor, een Dalmatiër pup maar het zijn grote zeer energieke honden die veel beweging nodig hebben en een strakke opvoeding. Dus niet geschikt voor iedereen. Het duurde dan ook niet lang voor dat de asiel’s volstroomden met 1001, misschien wel meer, Dalmatiërs.

 ‘Vroeger’
Vroeger zocht men een ras uit op basis van waarvoor men de hond wilde inzetten. Een herdershond voor de schaapherder, een jachthond afhankelijk van waar men op joeg of een dogachtige als het ging om de bewaking van huis en haard. Men lette vooral op de karaktereigenschappen, het uiterlijk kwam op de tweede plaats.  

Trends
Mijn waarnemingen ver de trends in hondenland zijn niet gebaseerd op statistieken maar op mijn eigen waarnemingen in het straatbeeld.  Zo’n 30 jaar geleden zag je in het bos voornamelijk Bouvier’s en Duitse herders, een enkele Rottweiler en voor moeder de vrouw een Poedel of een Yorkshire terriër. Vandaag de dag veroorzaakt zo’n echte grote grijze Bouvier bijna een opstootje! Terwijl men al lang niet meer opkijkt van allerlei exotische rassen zoals de Sharpei.

Wie had er 30 jaar geleden in Nederland ooit van een Rhodesian Ridgeback gehoord? De Turkse herder bewaakte nog rustig zijn erf ergens hoog in het Atlasgebergte en de Doggo Argentino waande zich heer en meester op de Argentijnse pampa’s.

Bruin is het nieuwe zwart
Net als in de  mode-industrie speelt kleur ook een grote rol in ‘hondenmode’. Bruin is het nieuwe zwart waarmee ik wil zeggen dat het straatbeeld overspoeld wordt met bruine Labradors. Zag je voorheen vooral gele en zwarte Labradors, nu is bruin de nieuwe trend. Ik vraag mij dan af, wat is er toch gebeurd met al die gele en zwarte? Een Labrador wordt gemiddeld  zo’n 13 jaar maar trends in de mode gaan een stuk sneller. Zouden de asiel’s hier een antwoord op hebben? Zijn er de afgelopen tijd opvallend veel zwarte Labradors afgestaan?

Tinkelbel
In mijn ogen is het absolute dieptepunt in de ‘hondenmode’ bereikt met de introductie van ‘Tinkerbel’. Tinkerbel is (of beter was) de Chihuahua van Paris Hilton. Paris Hilton is de verpersoonlijking van het domme blondje en heeft de Chihuahua geïntroduceerd als accessoire. Klein schattig warm avondtasje, desgewenst aan te passen aan je outfit van de avond door hem aan te kleden en te behangen met ‘bling bling’. Helaas heeft deze rage grote navolging gekregen, vooral onder jonge meisjes. De broodfokkers varen er wel bij. De Chihuahua is niet aan te ‘fokken’ ondanks de hoge aanschafprijs (vanaf 600 tot ver in de 1000 euro). Internetsite’s met ‘leuke en trendy’ accessoires voor het levende speelgoedhondje schieten als paddestoelen uit de grond. Veelzeggend is deze advertentie die ik, compleet met spelfouten, vond op internet. Gaat het hier om een hond of het nieuwste model mobiele telefoon?

Ik zoek iemand die een gratis chiwawa heeft.
Mijn vriend wil er geen voor me kopen. hij vind het te duur
& ik heb er zelf ook geen geld voor.
Liefs  mijn email adres is –

Paris Hilton is inmiddels al aan haar derde Chihuahua toe, mode veranderd snel. God verhoedde dat mevrouw Hilton binnenkort de Zeekoe tot nieuwste fashion statement bombardeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s